What you don't have you don't need it now...

...what you don't know you can feel it somehow.

Pluggar igen. Läser just nu om något som kallas för Kognitiv dissonans. Väldigt intressant faktiskt. Här i Högis kallas det oftast för MINDFUCK!!! och de tre utropstecknena är otroligt viktiga i sammanhanget.

Kognitiv dissonans/MINDFUCK!!! uppstår så fort man har en inställning/uppfattning om någonting som någon sedan kommer och messar upp BIG TIME genom att visa på en annan sida av myntet så att säga. Ni vet till exempel känslan när man går i en rulltrappa som INTE rör sig eller ser en snurrdörr som är FETT STILLA. Eller för all del om man inser att fasiken, den där personen var ju rätt smart ändå. Eller kommer på sig själv med att gång på gång njuta när man flyger flygplan fast man alltid säger att man är flygrädd.

Olika typer av Kognitiv dissonans/MINDFUCK!!! och hur vi människortenderar att lösa detta samt mina egna åsikter ser ni nedan:

Selective exposure hypothesis
: hålla sig borta från eländet helt enkelt.
Den gillar jag! Praktisk! Man behöver liksom inte anstränga sig så hårt. Tycker jag att bananer är vidrigt utan att ha smakat det så smakar jag aldrig för då behöver jag inte inse att det faktiskt är gott och därmed känna MINDFUCK!!!.

Effort justificaton
: uppstår när man frivilligt har gjort något som kräver ansträngning och som dessutom ses som negativt/onödigt/obehagligt. Då ändrar man helt enkelt sin syn på det där dåliga så att man tycker det är bra.
Helt awesome, hellre verka dum och tycka att det är ASVÄRT att ha lagt ut 2 miljarder på hårnålar än att erkänna att det hela gick överstyr.

Induced compliance
: uppstår när någon annan har övertalat en att gilla/göra/ogilla/inte göra något som man egentligen inte tycker om/tycker om och man, istället för att vägra eller ljuga, INTALAR sig att man faktiskt gillar det hela.
Den är mest skrämmande tycker jag. Men ändå lite blåst.

Post decisional conflict
: dissonans som uppstår när beteendet går emot attityden. För att åtgärda det hela har vi en tendens att ändra vår attityd istället för att sluta med det vi gör.
Slappt! Men praktiskt. Man kan liksom alltid säga att man står för vad man har gjort då. Behöver inte ångra någonting. Och är det något bra man har åstadkommit så var det aldrig en slump, nej, då har man en sådan skön och rätt inställning till det beteendet redan från början. FETT.

Free choice
: uppstår varje dag. Först frågar vi oss vad vi ska välja och tänker sedan att shit, jag valde rätt idag också!
Den är bra. Man behöver inte vara så reflekterande liksom. Rationellt ska det va! Nöjd med livet blir man också.

Där har ni lite exempel på lite olika MINDFUCK!!!S Och kom nu inte och säg att ni minsann inte sysslar med det för det gör ni, tro mig. Säger ni så så har ni precis reducerat den kognitiva dissonans som uppstod när ni läste detta!

Så är det att bli ägd av socialpsykologi!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0